Cumpărăm într-un ansamblu rezidențial. Nu avem șosele, avem hidranți, deși în proiect ni s-au promis așa ceva. Poate fi asta țeapa viselor frumoase?

Am văzut foarte des întâlnite cazurile în care ți se prezintă un super-ansamblu rezidențial, ai cumpărat deja apartamentul și apoi te trezești că ajungi acolo pe drumuri pline de gropi, într-o zonă care nu este deloc sigură în caz de incendiu și tot felul de astfel de riscuri.

Din păcate, auzim de cele mai multe ori, și la televizor discutându-se, constructorii sau cei care dezvoltă, spunând că aceste lucruri aparțin de autorități, că autoritățile nu au instalat, că lucrurile nu au fost din cauze diverse.

Din punctul meu de vedere, dacă ești un profesionist și vrei să vinzi, trebuie să îți asumi și riscul și câștigul. Nu poți să îți asumi doar să câștigi. Și atunci, riscul trebuie să-l acoperi tu, ca și dezvoltator constructor, dacă ți-ai asumat să faci acele drumuri, trebuie să faci tot posibilul să îndeplinești.

Doar în cazuri excepționale, poate nu, dar dacă sunt în incinta ta, și terenul și aleile sunt ale tale, nu ai absolut nici o scuză să nu le faci. Ba mai mult, este clar că tu ca și cumpărător nu achiziționezi patru pereți. Cumperi, într-un ansamblu și o cotă parte din diviză, ceea ce înseamnă ansamblul respectiv. Și accesul la facilități.

De la momentul în care semnezi, trebuie să te uiți dacă există un contract de administrare, dacă sunt spații verzi, dacă vor fi acolo și la momentul în care te muți. Toate acestea ar trebui să fie îndeplinite la momentul în care tu semnezi procesul verbal de predare-primire.

Dacă ele nu sunt de la început semnate, cu acele anexe în care tu vei beneficia de acces la garaj pe asfalt, de acces la parcare pe asfalt, de apă curentă și așa mai departe, atunci dacă nu le ai menționate, va fi foarte greu să ajungi în instanță și să demonstrezi că nu au fost făcute toate aceste lucruri din rea credință.