M-am lovit de cazul, în care, în momentul de față, s-a plătit un avans pentru un apartament, care urma să fie transformat din etaj tehnic în apartament, un avans care a ajuns la 100% din prețul apartamentului. 

Deci, practic, a cumpărat un apartament pe o promisiune de transformare viitoare. În total 130.000 de euro și apartamentul nu poate fi transformat într-un domiciliu, ci rămâne în continuare etaj tehnic.

Asta se întâmplă poentru că acel client nu a fost suficient de precaut să își ia toate măsurile și să înțeleagă că prin coeficienții respectivi pe care-i cerea dezvoltatorul ceea ce se poate construi în acea zonă și prin permisiunile pe care le-a primit prin urbanism în acel bloc. Practic, nu a fost suficient de diligent să verifice din toate sursele ca să spune așa.

În cazul asta, ce a pățit clientul?

Clientul trebuie să își recupereze banii. Din păcate, proiectul respectiv este blocat complet din această cauză pentru că au început să îl dea în judecată pe dezvoltator toți cei din bloc și să încerce să-și recupereze banii.

Și când începe un tăvălug de acest fel, atunci este foarte greu să îți recuperezi banii repede pentru că dezvoltatorul nu mai știe cui să plătească. În definitiv, poate să ajungă așa cum s-a întâmplat, de foarte multe ori, în anii 2008-2009, într-un colaps, să nu mai poată să plătească și intră într-o lichidare sau dizolvare și atunci sunt situații în care nu îți mai recuperezi banii.