Cand discutam despre solutii de temperare a temperaturii, nu neaparat aerul conditionat este unica solutie. Mai sunt si alte idei, pe care le puteti aplica vara, atunci cand este cald si doriti sa va racoriti.

Ventilatoarele de tavan sunt decorative si creaza efectul uni vant racoros utilizand aceeasi energie cu a unui bec de 100 W. Sunt elegante, ofera stil unei incaperi si sunt eficiente pentru crearea unei atmosfere placute si racoroase. Fie ca optati pentru modele traditionale, art-deco sau modernem in acest fel puteti sa reduceti consumul de electricitate cu 40%, fugind de canicula. Un aer conditionat este o soultie des folosita, dar exista anumite reguli de utilizare. Asigurati-va ca il amplasati intr-un colt intunecat sau in partea de nord a casei, daca este expusa unitatea exterioara direct la soare, ii scade eficienta. Incercati sa il pozitionati la umbra, daca aveti arbori in jurul casei, asa va folosi cu 10% mai putina electricitate ca unul plasat in plin soare.  Nu uitati sa inlocuiti la timp filtrele , sa curatati aparatul cand este necesar. O revizie anuala efectuata de specialisti se impune.

Ferestrele trebuie protejate de soarele in exces, folosind obloane. Obloanele izolatoare nu sunt ieftine, dar sunt foarte eficiente, reducand caldura si economisind electricitate. Ferestrele trebuie sa izoleze perfect incaperile, de aceea recomandam sa utilizati geamuri termopan de buna calitate pentru reducerea caldurii din interior. Exista anumite geamuri care folosesc o tehnologie noua SPD, care sunt numite „geamuri inteligente” si reduc de asemenea caldura . Geamurile colorate, sub form de faugre sau poroase actioneaza ca buni izolatori contra caldurii excesive.

In exterior, aveti grija ca gradina sa contina pomi umbrosi, care reduc din lumina solara, filtreaza radiatiile si ofera racoare catre peretii unde sunt indreptati.

In interior, pastrati pe cat posibil temperatura constanta, nu aerisiti excesiv caci veti introduce caldura din mediul ambiant pe timpul verii. Puteti incerca lenjerii de in, racoroase si comode pentru evitarea incalzirii din pat.