Inchirierea unei case , a unui condominium, garsoniera sau apartament poate fi o afacere profitabila. Dar cum pregatiti o proprietate in vederea inchirierii? In ultimii ani, numarul proprietarilor care aleg sa inchirieze diferite locuinte a crecut vertiginios. Pe o piata dominata de proprietari asa cum este la ora actuala Romania, se afla multe proprietati care ofera oportunitati excelente. Inainte de a face publicitate proprietatii dumneavoastra in cautarea unui chirias, oferiti-va timp sa puneti la punct proprietatea. Acesti pasi va vor ajuta sa pregatiti proprietatea pentru inchiriere si sa atrageti chiriasi seriosi.
Pregatirea locuintei – pas cu pas
- Inspectarea locuintei
Cand locuinta este goala, inspectati cu grija pentru a gasi si a remedia problemele majore. In mod obisnuit acestea se refera la scurgeri din acoperis, jgheaburi infundate, probele legate de tevi sau instalatii sanitare, instalatia electrica( prize, becuri,etc). Asigurati-va ca podelele si zidurile sunt in buna stare.
- Asigurarea sigurantei
Chiriasii se vor simti mai in largul lor daca ua un loc sigur unde sa traiasca. Daca inchiriati o anumita parte a casei dumneavoastra, securizati si separati zona inchiriata de restul casei. Asigurati-va ca detectoarele de fum functioneaza in conditii bune. Echipati bucataria si fiecare etaj cu un stingator de incendii.
- Curatenia generala
Nimic nu va indeparta un chirias mai rau ca un spatiu murdar. Trebuie sa curatati podelele, ferestrele, peretii, usile. Covoarele trebuie spalate si improspatate, sa nu aiba pete. Zugraviti peretii in culori neutre pentru a face camera sa para mai mare si mai luminoasa.
- Evaluarea mobilei si a electrocasnicelor
Aplicati regula curateniei si asupra mobilelor si electrocasnicelor. Daca aveti mobila de valoare sau obicete pe care nu le doriti deteriorate sau, mai rau, furate, e bine sa le puneti bine. Daca oferiti spre inchiriere o locuinta mobilata, asigurati- va ca totul este in perfecta ordine. Daca veti pune la dispozitie electrocasnice, asigurati-va ca sunt curate in interior si in exterior. Tinteti cont ca atunci cand oferiti spre inchiriere o casa care are deja electrocanice, puteti obtine o chirie mai mare, dar va va costa intretinereea si repararea acestora.
- Mangementul proprietatii inchiriate
Daca aveti de gand sa administrati singuri proprietatea inchiriata, incheiati un contract legal, pentru dumneavostra si pentru chirias. Daca nu va puteti ocupa singur de proprietate, atucni e preferabil sa apelati la o companie care administreaza imobile. In general, aceste firme vor incasa circa 4%-12% din chiria lunara pentru serviciile lor, dar totodata firma se poate ocupa de gasirea si verificarea chiriasilor, de gestionarea chiriei si va negocia conditiile de evacuare in caz de neplata.
- Notificarea companiilor de asigurari sau a bancii
Este important sa notificati compania de asigurari si banca, daca este cazul, ca ati inchiriat cuiva proprietatea dumneavoastra. Daca casa este ipotecata, atunci banca are anumite drepturi pentru a-si proteja propriile interese. Indata ce ati facut aceasta notificare, probabil aveti de indeplinit anumite conditii. Asigurarea casei trebuie adaptata noii situatii, privitoare la responsabilitatile chiriasului in caz de distrugeri, pierderi si alte pagube, daca survin din vina chiriasului care locuieste pe proprietatea dumneavoastra.
- Determinarea valorii de piata
Imediat ce casa este pregatita de inchiriere, estimati cheltuielile lunare si evaluati proprietatile similare, din punct de vedere al chiriei solicitate, pentru a determina ce valoare a chiriei trebuie sa cereti. Cand faceti publicitate proprietatii dumneavoastra si postati anunturi, subliniati avatajele si punctele tari pentru a atrage chiriasi buni. Fiti atent si la perioada din an care este cea mai atractiva pentru inchirieri – din martie pana in august. Aceste perioade sunt cele mai atractive pentru chiriasi, de asemenea toamna, cand studentii incep sa revina la universitati.
- Identificarea potentialilor chiriasi
Dupa ce ati identificat un potential chirias, rugati-l sa completeze o fisa continand nume, referinte, loc de munca, proprietari anteriori unde a stat in chirie. Este indicat sa va asigurati ca eventualul chirias nu are cazier si nu are probleme legale de nici un fel. Trebuie sa va cunoasteti drepturile si sa stiti ce anume sa cereti de la un chirias.
Daca ati analizat toate aceste puncte si urmati aceste instructiuni simple, ar trebui sa va puteti inchiria locuinta fara probleme. Inchirierea unei case aduce un venit profitabil si trebuie sa fiti capabil sa gestionati cu succes aceasta afacere.