Am luat un apartament pe care încă nu îl am fizic. Poate în am peste un an, doi, trei. Cam cum ar trebui să decurgă etapele plăți?

Ideal ar fi să fie etapizate pe fazele de construire. Nu se recomandă în a plăti un avans foarte mare pentru că în momentul de față sunt foarte multe probleme cu acest lucru și atunci este cel mai bine ca pe 3-4-5 faze să existe certitudinea că s-au executat acele lucrări după care să se finanțeze în continuare.

Implicit, să se ia măsurile de siguranță de către beneficiar, astfel încât, să nu rămâne descoperit și să aibă posibilitatea să-și recupereze banii, din ceea ce a investit acolo, pentru că practic există un parteneriat. El nu neapărat cumpără ceva, ci investește în ceva. Asta este atitudinea pe care trebuie să o aibă un cumpărător. Nu se roagă de cineva să îi dea ceva pentru că acel cineva construiește cu banii lui. Deci, implicit, trebuie să nu fie agresiv, ci corect și să îți ceară ceea ce trebuie.

Cât de veritabile sunt acele oferte care tentează pe toată lumea „îmi dai toți banii acum și îți dau o reducere de 3%”, să spunem, deși eu nu am apartamentul fizic?

Tentante sunt, discounturile sunt întotdeauna tentante, dar ele trebuie să fie calculate asumându-ți proporțional și riscul. Dar dacă acest discount este mai mare dacât ceea ce ți-ai permite tu ca și risc, atunci, atunci ar trebui să renunți la el și să nu te intereseze.

Să mergi în continuare pe etapizare. Să mergi pe siguranță și nu neapărat pentru că există un discount. Dacă ai întradevăr, un constructor sau un dezvoltator, din toată analiza pe care o faci, îți dai seama că este serios, și lucrurile stau foarte bine, bineînțeles că este o chestiune economică să beneficiezi de un discount.

Dar eu spun că, întotdeauna trebuie să faci o analiză detaliată a celui care construiește, a celui în care îți pui încrederea și ai un parteneriat cu el. Nu sunt situații în care trebuie să spui, plătesc asta înainte de orice analiză.