Casa este spatiul in care trebuie sa va simtiti confortabil  si in siguranta. Daca nu aveti grija si nu sunteti vigilenti, apar probleme care va pot imbolnavi grav sau chiar va pot ucide. Iata cinci probleme periculoase care va pot cauza neplaceri si pe care trebuie sa le evitati.

  1. Mucegaiul

Este un alergen pe care cu siguranta nu vi-l doriti in casa. Multe persoane sunt alergice la mucegai, in special la mucegaiul negru. Este prezent in casele expuse in mod repetat la umiditate crescuta, iar mirosul specific este cel de pamant. Desi o expunere la mucegai nu este neaparat deosebit de periculoasa, nu este recomandat pentru sanatatea dumneavoastra. Reactiile alergice la mucegai genereaza probleme pulmonare si respiratorii. O reactie alergica severa , cum ar fi socul anafilactic, se pote produce doar cand e vorba de persoane alergice la mucegai in mod special.

Preveniti aparitia mucegaiului pastrand casa uscata si eliminand umezeala atunci cand faceti dus , spalati sau uscati rufele. Puteti utiliza un dezumidificator , mai ales pe perioada verii. Daca gasiti totusi mucegai negru in casa, nu va impacientati. Exista solutii de eliminare, apelati la un profesionist. Eliminati sursele de umezeala si muegaiul nu va mai reaparea.

  1. Expunere la azbest

Azbestul a fost folosit ca material de constructii pana la mijlocul secolului douazeci,  cand s-au constatat numeroase cazuri de intoxicatie cu azbest, mai ales cancer mesotelioma. De atunci constructorii nu au mai folosit azbest pentru materiale de constructii, dar urme de azbest se mai intalnesc in anumite case vechi. Azbestul nu dauneaza daca nu se umbla la el. Daca il taiati sau dezmembrati de pe acoperisuri, atunci intervine efectul nociv. Daca vreti sa amenajati un spatiu construit inainte de 1980, atunci cereti mai intai parerea specialistilor. Cazurile de cancer se pot depista mult mai tarziu, dupa influenta azbestului. Nu manipulati azbest fara echipament special.

  1. Intoxicatie cu monoxid de carbon

Intoxicatia cu monoxid de carbon ucide sute de persoane anual si este rezultatul unei concentratii prea mari de monoxid de carbon in sange, rezultand in deteriorarea tesuturilor pana la moarte. Spatiile neventilate, unde exista surse de gaz generatoare de monoxid de carbon, genereaza acest gaz otravitor. Sobe incorect curatate, camine care au scapari de gaz, tote pot genera monoxid de carbon. Daca aveti sisteme de ventilatie functionale si surse de incalzire curate, cum ar fi sobele cu lemne, atunci  nu aveti riscul de intoxicatie cu monoxid de carbon. Apelati la un profesionist pentru siguranta instalatiilor din casa dumneavoastra.

  1. Incendii

Multe incidente legate de incendii sunt cauzate de instalatii electrice defecte, surse de foc nesupravegheate, lumanari, aparatura casnica. Fierul de calcat poate genera multe incendii, asa cum s-a constatat din practica. Pentru a preveni incendiile , respectati regulile de siguranta cu privire la sursele de foc, nu le lasati nesupravegheate.

  1. Suprafete alunecoase in baie

Baile au reputatia unor incaperi periculoase, deoarece majoritatea accidentelor casnice, care se soldeaza cu fracturi, se petrec in baie. Omanii aluneca pe suprafetele prea netede si pot suferi fracturi sau accidente severe. In special, in cada se aluneca cu usurinta, si loviturile la cap sunt frecvente. Persoanele in varsta pot renunta la bai si isi instaleaza mai degraba dusuri, prevazute cu manere contra alunecarii. Asigurati-va suprafetele prea netede de gresie cu covorase contra alunecarii, evitand accidentele.

  1. Organizarea casei

Alocati timp pentru siguranta casei si notati-va lunar ce anume trebuie sa reparati sau sa inlocuiti in casa, pentru a trai intr-un spatiu fara incidente. Avand in vedere viata agitata din zilele noastre este dificil sa va reamintiti cand trebuie sa reparati diverse lucruri. Creati-va o organizare care sa va permita sa inlocuiti la timp obiectele uzate, sa preveniti degradarea casei, sa faceti curatenie in mod regulat. In acest fel, accidentele vor fi evitate si veti trai mai linistit si mai fericit.