Primii pasi ca investitor in lumea investitiilor imobiliare pot fi riscanti si complicati. Ca orice demers nou, exista un proces de invatare iar alocand timp si studiind problema, rezultatele vor fi pozitive. Inainte sa cumparati o proprietate, iata cativa pasi de care trebuie sa tineti seama.

Pregatiti avansul si stabiliti ratele pentru imprumut.

Sa finantati prin imprumut o investitie intr-o proprietate nu este la fel ca procesul  de finantare a propriei locuinte. Daca decideti sa investiti si cumparati o proprietate , asteptati-va la un avans destul de important. Pregatiti-va sa dispuneti de avans si studiati ofertele de imprumut ale bancilor. Conditiile de finantare sunt foarte importante.

Decideti daca vreti sa inchiriati sau sa instrainati apoi proprietatea

Inchirierea sau vanzarea unei investitii presupun strategii diferite, deci este important sa stiti ce metoda intentionati sa aplicati. Daca ati cumparat o proprietate si vreti s-o vindeti dupa ce o amenajati, este o metoda rapida de a castiga capital. Inchirierea presupune reparatii mai sumare si investitii mai mici, dar are un randament mult mai scazut.Castigurile se acumuleaza in timp iar investitia se amortizeaza intr-un interval mare de timp. Proprietatile de inchiriat presupun angajamente pe termen lung pentru pastrarea chiriasilor, dar ofera un venit sigur pe termen lung.

Intelegeti economia locala

Studierea situatiei actuale va poate fi de ajutor. Daca intentionati sa inchiriati, este important sa ganditi pe termen lung . Orasul ofera potential economic , sau cumva industria locala este in declin? Aveti nevoie de o economie care atrage potentiali chiriasi care vor plati chirie pe termen indelungat sau puteti gasi oricand cumparatori de calitate. Cercetarea acestei situatiii economice va cere timp. Nimeni nu stie mai bine situatia ca un localnic. Creati-va relatii si parghii de folos pentru a intelege daca este indicat sa inchiriati sau sa vindeti mai departe o proprietate. Puteti incepe sa investiti in imobiliare intr-o zona care va est familiara, aproape de resendinta dumneavoastra.

Studiati piata

Daca va place o cladire, cautati proprietati similare pe piata. Este de folos sa va orientati in functie de pretul pietii. Faceti un studiu comparativ pentru a vedea la ce pret ati putea sa va inchiriati proprietatea, in comparatie cu alte proprietati similare. Nu va orientati doar in functie de preturi.Verificati daca anumite proprietati stau de mult disponibile spre vanzare pe piata, atunci exista motive pentru care sunt neinchiriate. Daca agentii imobiliari va ofera discounturi, acest lucru indica o piata cu putini cumparatori. Daca preturile sunt mari si putine proprietati sunt disponibile, atunci piata este slaba in oferte de calitate si sunt multi cumparatori, adica aveti competitie de infruntat.

Aflati costurile pentru reparatii si mentenanta

Cand cumparati o proprietate trebuie sa estimati si costurile pentru reparatii si amenajari, in asa fel incat sa fie propice pentru inchiriat sau poate vanzare ulterioara. Apelati la un specialist care poate gasi eventuale defecte ascunse ale cladirii. Daca intentionati sa revindeti, evaluati corect ce costuri presupune amenajarea cladirii. Reparatiile exterioare, zugraveli, renovarile  sumare sunt mult mai ieftine ca defectele structurale sau reconfigurarea retelei electrice. Luati in calcul nu doar reparatiile ci si costurile de mentenanta. Daca vreti sa revindeti, atunci trebuie sa includeti aceste cheltuieli in planurile dumneavoastra, pentru a nu iesi in pierdere. Daca doriti sa inchiriati, evitati reparatii si renovari majore. Inchirierea va aduce venituri pe termen lung, iar investitia trebuie sa nu presupuna mari cheltuieli.