Mai putin intalnit in locuintele romanilor, semineul este un instrument de incalzire cu rol practic dar si decorativ. O casa care se mandreste cu un semineu in living, unde puteti admira lemnele arzand , este plina de farmec pe timpul iernii. In general, casele situate in zone reci sunt pretabile pentru instalarea semineelor.

Clasic, rustic sau modern, semineul incepe sa fie integrat ca element de design in decorul caselor de vacanta si chiar in locuinte mai mici. Noile modele de semineuri electrice sunt mici ca dimensiuni, ofera o senzatie asemanatoare cu cele alimentate cu lemne dar sunt ecologice, nu polueaza si nu consuma exagerat energie electrica.

Semineele moderne au un design inspirat, forme minimaliste si se integreaza intr-un decor simplu, in alb sau negru. Daca va plac semineele de tip rustic, ce imita focul de lemne, aveti ocazia sa incercati semninee care au si sonor, imitand troznetul vreascurilor. Ele creeaza o atmosfera intima si calda in orice camin. Va sfatuim daca aveti spatiu, sa instalati un semineu in living, ba chiar si in dormitor. Caldura si senzatia de intimitate va induc o stare calma ,de bine si de liniste.

Simplu sau elegant, modern sau traditional, semineul va fi sufletul caminului dumneavoastra. Polita de deasupra semineului poate fi amenajata ca o mica scena, cu obiecte de decor alcatuind o lume aparte. Daca nu aveti inspiratie, va sugeram cateva idei cu privire la amenajarea de deasupra semineului.

Decorarea spatiului deasupra semineului depinde de stilul acestuia. Daca este un semineu impozant, decorat cu ornamente, masiv, atunci puteti pune deasupra mici obiecte si accesorii  simple. Pentru un semineu simplu, luati in considerare scheme decorative mai ample. Retineti principiile care au stat la baza decorarii incaperii: culoare, textura, sursa de lumina, simetrii. Designerii profesionisti recomanda ca un camin sa aiba un punct central, reprezentat de o oglinda suspendata deasupra lui sau un tablou, un ceas, ori pe semineu o sculptura de mici dimensiuni sau o vaza de flori.

Atunci cand pozitionati un tablou sau o oglinda deasupra, fiti atenti ca distanta sa fie destul de mica de la obiect pana la semineu, pentru o buna incadrare. Daca vor fi suspendate prea sus, nu mai „apartin” ansamblului si nu mai au legatura cu semineul. Prea jos, vor incomoda simetria spatiului respectiv. Cand aranjati obiectele, jucati-va cu simetriile, puneti obiecte mari alaturi de altele mici. Incercati structuri diferite, in functie de decorul camerei. Un semineu alb necesita ornamente colorate, iar unul colorat se potriveste unui interior in alb sau beige. Daca aveti o camera decorata clasic, atunci puteti plasa pe semineu doua suporturi elegante pentru lumanari, o vaza decorativa antica, de efect.

In cazul semineelor moderne, de forme patrate sau dreptunghiulare, cu asemanatoare ecranelor cu plasma, tineti cont de armonia spatiului si decorati minimalist,cu accente delicate si forme geometrice.

Daca aveti curaj, incercati o anume tematica pentru decorarea semineului:  o tema nautica, in alb si albastru, sau stil safari de inspiratie africana. Puteti plasa diferite amintiri aduse din calatorii si vacante iar semineul va capata aceente originale.