Daca ati decis sa va infrumusetati casa cu obiecte de arta, cu antichitati, trebuie sa stiti anumite lucruri inainte de a incepe sa investiti sume de bani in diferite obiecte. Cumparatorii inteligenti pun intrebari, se documenteaza, iar etapele care trebuie urmate inaintea unor achizitii le prezentam in cele ce urmeaza. Fie ca va simtiti inspirat de mica pravalie de vechituri din vecinatate sau apelati la o casa de licitatii, trebuie sa aveti in vedere ca trebuie mai intati sa acumulati anumite cunostiinte despre antichitati inainte de a cumpara.

Iaa cele 10 sfaturi care sunt recomandate in procesul de achizitie antichitati.

  1. Nu cumparati nimic in primul an.

Ceea ce achizitionati la inceputul anului nu va semana deloc cu ceea ce veti fi instare sa cumparati dupa un an de studiu. Pe parcursul anului, formati-va gustul, puneti intrebari, documentati-va. Veti forma ochiul in aprecierea unui obiect, in ceea ce priveste valoarea, bunul gust, liniile si amplasarea spatiala. Veti deveni prin studiu un cumparator mai sofisticat, mai pretentios iar achizitia pe care o puteti face la sfarsitul anului va fi fara indoiala de valoare.

  1. Intelegeti de ce un anume obiect este valoros.

Nu va grabiti sa cumparati un obiect care va place si va este oferit de o casa de licitatii sau de un dealer. Fiecare vanzator stie sa-si prezinte cu dibacie marfa iar dumneavoastra trebuie sa cunoasteti diferite lucruri depsre antichitati pentru a aprecia corect varsta obiectului, valoarea si mai ales autenticitatea acestuia. Acordati timp acestei documnetari si bucurati-va de proces. Daca luati decizii inteligente veti avea numai de castigat.

  1. Nu va intimidati.

Intrebati, doar punand intrebari aflati despre obiecte. Fiecare comerciant de arta sau antichitati adora sa vorbeasca despre arta. Afland cat mai multe detalii veti recunoaste un obiect valoros si veti sti ce sa cumparati. Daca gasiti ceva care va place si pare prea ieftin, asa si este. Nu exista prea multe chilipiruri pe piata obiectelor de arta, mai ales pentru cumparatori avizati.

  1. Alegeti cei mai buni comercianti.

Nu este intamplator ca anumiti dealeri de obiecte de arta au un anumit renume. Ei sunt bine documentati, ofera obiecte de valoare si autentice, iar pretul este pe masura. Un expert in arta se formeaza in timp, iar cei buni isi capata valoarea o data cu trecerea anilor.

  1. Mergeti la muzee.

Gustul pentru arta se dezvolta prin cultivare si prin invatare. Cititi descrierile obiectelor,incercati sa imaginati epoca din care provin, nu neglijati sa intrebati despre ele atunci cand vi se pare ca nu ati inteles. Farmecul operelor dearta va va deschide o perspectiva spre ceea ce este mai valoros. Incet incet veti fi capabili sa distingeti un obiect pretios de unul de duzina, si achizitiile dumneavoastra viitoare vor fi mult mai inspirate.

Trebuie sa cititi nenumarate carti, reviste despre arta, cataloage, articole, pentru a intelege cum trebuie sa va alcatuiti o colectie de piese valoroase. Criticii de arta care scriu articole pentru case de licitatii ofera un exemplu minunat, de la ei puteti invata. Revista de specialitate, axate pe tematica artistica, va vor dezvolta gustul pentru frumos.Veti invata elemente de istoria artei, de pictura, sculptura, chiar si arthitectura.

  1. Hotarati asupra a ceea ce veti cumpara.

Trebuie sa luati numite decizii pe masura ce decideti sa cumparati obiecte de arta. Veti colectiona doar antichitati? Sau veti decora si folosind opere de arta contemporana? Daca alegeti un anumit stil, atunci caminul dumneavoastra trebuie sa aiba o anume unitate stilistica, sa respecte un design unitar, chiar daca genul eclectic pare tentant. Nu ezitati sa intrebati experti daca aveti indoieli.

  1. Decideti cum veti cheltui banii.

Fie ca achizitionati un obiect valoros la interval de un an, stiind ca valoare lui creste in timp, sau alegeti mai mult piese ieftine, iar ele se vor aprecia de-a lungul mai multor generatii, totul este sa decideti cum anume va cheltuiti banii. Estential este sa aveti mereu un traseu ascendent cu privire la investitiile in arta, iar obiectele sa se aprecieze in timp. Preferati valoarea reala a obiectelor origiale, deoarece niste falsuri oricat de atragatoare ar parea, sunt cheltuieli inutile.

  1. Obtineti o factura pentru obiectele achizitionate.

O tranzactie legala pentru obiectele de arta prezinta mai multe avantaje. Trebuie sa aveti un act de provenienta al bunului cumparat, un certificat de autenticitate iar valoare actuala la care ati cumparat bunul sa fie bine evidentiata.  Cereti comerciantului sa va dea informatii cu privire la provenienta obiectelor, deoarece piata neagra a obiectelor de arta cuprinde o sumedenie de piese de valoare furate, iar politia poate fi pe urma obiectelor. Protejati-va inteligent investitia. Poae pe viitor veti dori sa revindeti anumite piese, iar atunci aceste sugestii se vor dovedi idei foarte bune.

  1. Invatati sa conservati investitiile dumneavoastra.

Obiectele de arta devin mai valoroase pe masura ce se invechesc. Dar nu in orice ocnditii. O conservare atenta si reala a antichitatilor le va pastra si le va spori valoarea, in timp. Pastrati mereu obiectele vechi de arta in conditiile indicate de dealerul care vi le-a vandut. Intrebati intotdeauna in ce conditii trebuie pastrate obiectele. Informati-va si oferiti antichitatilor tratamentul corespunzator.