Defectele in constructii de obicei includ orice deficienta in realizarea sau furnizarea designului, planurilor, supervizarea lucrarilor, inspectia, constructia propriu –zisa a oricarei case sau cladiri, acolo unde se semnaleaza deificiente ale cladirii cauzate de factorul uman iar structura construita nu corespunde in mod rezonabil intentiilor initiale ale clientului sau proprietarului. Unele din cele mai des intalnite si cele mai costisitoare defecte includ:

  • Integritatea structurala – structura, zidarie, tamplarie, fundatii instabile sau incorect realizate
  • Soluri expansive
  • Defecte mecanice
  • Defecte la partea electrica
  • Intruziuni si infiltrari de apa
  • Protectie si izolatie termica
  • Defecte constatate la usi, ferestre sau geamuri
  • Defecte de finisaje

In general, se considera patru categorii esentiale de defecte: deficiente de proiectare si design, deficiente privind materialele, deficiente privind constructia, deficiente de fundatie.

Deficiente privind proiectarea

Profesionistii din proiectare si design, cum sunt arhitectii si inginerii, care proiecteaza cladirile si sistemele, daca nu lucreaza corect se pot crea deficiente. Erorile tipice de proiectare se reflecta in situatii care incalca normele de siguranta si calitate. Acoperisurile de exemplu daca sufera de erori de proiectare, pot rezulta scurgeri de apa, drenaj ineficient, sau structura inadecvata.

Deficiente privind materialele folosite

Folosirea unor materiale de calitate inferioara poate crea probleme serioase, de exemplu ferestre care nu se inchid etans sau nu functioneaza corect. De aici rezulta o serie de inconveniente care includ o proasta izolare termica , probleme la inchiderea si deschiderea ferestrelor, spatii goale intre rama geamului si zidarie, zone neizolate corect, etc.

Cele mai des intalnite deficiente privind materialele includ materialul de constructie propriu-zis, izolatia termica, zidaria, cofrajele, produse folosite la finisaje, care duc la o slaba calitate, iar constructia se deterioreaza in timp.

Deficiente privind manopera de constructie

Manopera de slaba calitate poate genera o lunga lista de deficiente. Un exemplu tipic este infiltratia apei pe anumite portiuni ale structurii cladirii, ceea ce creaza un mediu propice umezelii si condensului pe ziduri. Alte probleme includ fisuri in fundatie sau in ziduri, lemn insuficient uscat, probleme la instalatia electrica, probleme mecanice, de instalatii sanitare sau mucegai.

Deficiente de fundatie

O suprafata dificila de constructie este intotdeauna o provocare. Multe case se construiesc pe dealuri sau pe zone care nu sunt plane si este  dificil de construit o fundatie solida. O fundatie gresit executata genereaza crapaturi ale constructiei sau probleme la pardoseli si alte deficiente ale cladirii. Daca solul nu este corect drenat, rezulta diferite scurgeri , structura instabila si defectuoasa,o predispozitie la alunecari de teren.

Obtineti consultanta de specialitate

In cazul unor deficiente de constructie, daca nu sunt observate la timp, pot cauza daune dupa mai multa vreme. Aceste aspecte fac litigiile legate de deficiente de constructie sa fie destul de complicate. Daca sunteti intr-o astfel de situatie ca proprietar, aveti nevoie de un avocat specializat in genul acesta de spete care va poate ajuta pentru sustinerea plangerii dumneavoastra