In interiorul locuintei dumneavoastra exista uneori un perete gol, pe care nu stiti cum sa-l decorati. Contrar parerii generale, solutia ideala nu este sa bateti un cui in perete si sa agatati un tablou. Numeroase idei de design va stau la dispozitie pentru a transforma un spatiu inutil intr-un aranjament agreabil, de bun gust. Totul este sa lasati inspiratia sa va indrume si sa alegeti solutia potrivita pentru casa dumneavoastra. In functie de genul de camera pe care il decorati va ganditi ce s-ar potrivi mai bine.

Doriti o camera linistita sau stimulativa? In functie de ritmul , de miscare indusa de aranjarea obiectelor, incaperea capata dinamism. Crearea unui anumit ritm depinde de marimea,forma si amplasarea in spatiu a obiectelor. Daca plasam de exemplu pe perete o combinatie de cercuri, obtinem un ritm ondulator, o miscare dinamica. Pentru o atmosfera linistita alegeti nuante de lila, bleu, verni sau roze, iar pentru o stare mai alerta, optati pentru portocaliu sau nuante de gri, maron. Cand obiectele de pe perete au aceleasi dimensiuni, de exemplu un set de tabluri, ofera o monotonie, iar pentru dinamism puteti incerca tablouri mici si mari dispuse amimetric la distante inegale.

Echilibrul se refera la distribuirea greutatii vizuale intr-o expunere. Pastrarea echilibrului este importanta deoarece un aranjament dezechilibrat poate genera asimetrii suparatoare. Fiti inspirati si echilibrati compozitia in mod egal in ambele directii.  Daca optati pentru un aranjament simetric , fiecare parte este reflexia in oglinda a celeilalte, atunci puteti obtine un echilibru stabil, dar mai multe obiecte care echilibreaza un obiect mare dau si ele echilibru in aceeasi masura.

Uneori, greutatea vizuala a unui obiect cere sa fie expus singur. Tot ce este mare, intunecat sau dimpotriva stralucitor, cu desene mari si forme accentuate va avea o pondere vizuala mare, iar obiectele mici, decolorate si cu structura inegala, vor avea greutate vizuala mica.

Cand utilizati aceasta tehnica si optati pentru un singur obiect mare sau greu, il expuneti alaturi de o piesa de mobilier masiva, o canapea sau un semineu.

Ierarhia sau utilizarea unui obiet dominant in combinatie cu elemente secundare, va permite sa expuneti un grup de obiecte , atragand atentia asupra celui principal. Este o tehnica buna pentru unificarea unpr obiecte disparate. De exemplu, daca este vorba de un grup de fotografii de marimi diferite, colorate sau alb negru, alegeti una mare, in centrul atentiei.

Puteti crea un model dinamic prin repetarea unui singur obiect, de exemplu un patrat. Unitatea compozitiei va atrage privirea, iar la o privirea mai atenta se descopera piesele din care este conceput ansamblul. Repetarea este o metoda a designerilor fiind eficienta pentru multiplicarea aceleiasi teme, cu efect vizual accentual, fiind folosita si pentru obiecte tridimensionale, de exemplu vaze de aceeasi marime sau cutii.

Proportia este relatia spatiala intre obiecte iar analiza proportiei ne ajuta sa cream o senzatie vizuala ambientala. Puteti diviza o fotografie panoramica si prin aceasta metoda va fi mai atragatoare, asa cum sunt ansamblurile de trei sau cinci tablouri care alcatuiesc un grup vizual.

Daca  doriti o expunere moderna si abstracta, apelati la linii drepte. O line ofera forma, in functie de grosime,spatiere, directie si repetitie. O combinatie de linii care utilizeaza grosime egala si spatiere regulata formeaza un dreptunghi iar linii dinamice, paralele, amplasate la distante diferite ofera dinamism compozitiei. Fiti originali si optati pentru aranjamente moderne si interesante, care vor transforma benefic spatiul caminului dumneavoastra.