O casa, oricat de frumoasa ar fi, daca nu este iluminata corespunzator, pierde din valoare si farmec.Iar un spatiu chiar mic si modest decorat, se poate tranforma pozitiv printr-o iluminare inspirata. Iluminarea generala este utilizata pentru o distributie totala a luminii in  casa. Se realizeaza de obicei printr-un amestec de surse de iluminat alcatuit dintr-o sursa montata in plafon (lustra sau plafoniera) si mai multe spoturi. O astfel de iluminare se intalneste mai cu seama la bucatarii. Daca spatiul este intunecos si ferestrele sunt mici, atunci sursele de lumina trebuie sa fie mai serioase, mai puternice. La fiecare 6-7 mp luati in considerare o sursa de lumina.

Spoturile plasate deasupra chiuvetelor ofera lumina esentiala, fie ca este vorba de bucatarie sau baie.

Pentru camere si dormitoare, iluminarea cu ajutorul veiozelor directioneaza lumina intr-o anume directie, fiind utile pentru o suprafata de lucru, de exemplu zona in care cititi.Puteti folosi becuri cu halogen sau fluorescente. Daca va place o atmosfera intima in dormitor, alegeti o iluminare mai slaba, cu lumina galbena, nu alba.Puteti utiliza sursele de iluminat pentru a focaliza atentia asupra unei piese de mobilier, pentru a scoate in evidenta un tablou sau o zugraveala sau un fototapet. Efectele speciale sunt obtinute cel mai bine folosind becuri cu neon, lustre montate pe pereti ceva care sa se diferentieze de iluminarea generala. Incercati iluminare cu schimbator de faze pentru a crea mai multe trepte de iluminat.

Becurile pe care le puteti alege le gasiti la orice magazin de produse electrice sau la supermarket, insa trebuie sa nu le cumparati la intamplare, tineti cont de anumite aspecte. Becurile cu lumina calda evidentiaza zugraveala si materialele texitle, dar nu trebuie sa fie folosita in exces, devenind obositoare. Becurile fluorescente pot fi folosite la bucatarii pentru a reda o lumina calda si alba, care ofera iluminarea corecta electrocasnicelor albe sau argintii.Becurile cu halogen au voltaj mic si furnizeaza o raza ideala pentru spoturi care sunt destinate iluminarii u nor spatii mici. Ele dureaza mai mult si consuma mai putin curent dar sunt ceva mai costisitoare.

Daca aveti o casa cu ferestre largi, profitati cat mai mult de lumina naturala si orientati-va spre o iluminare calda si pe timp de noapte. Daca studiati camerele, veti alege corect felul in care trebuie iluminate pentru un rezultat corect. Accesoriile de iluminat fac parte din decorul casei, iar un corp de iluminat original si deosebit poate schimba total designul unei camere, sau poate fi nepotrivit. Cereti sfatul unui designer daca aveti dubii in legatura cu modul in care va puteti ilumina casa.