Alegerea pernelor nu ar trebui sa fie o chestiune dificila, mai ales ca se bazeaza in principiu pe preferintele personale. Optati pentru o anumita dimensiune , apoi stabiliti grosimea, densitatea si confortul pe care doriti sa v-o ofere perna. Cu toate acestea nu e chiar asa de simplu. Daca mergeti in magazine, veti vedea ca exista o varietate de modele, de dimensiuni si forme, asa ca alegerea nu este usoara.

Pernele umplute cu combinatii de pene si puf sunt ceva mai scumpe dar mai confortabile. Desi nu sunt ieftine, pernele de buna calitate umplute cu materiale naturale sunt fabricate sa rezist pana la 10 ani. Pernele din materiale sintetice sau poliester sunt ieftine, dar se deformeaza usor, nu sunt comode pe timp de vara pentru ca puteti transpira si trebuie inlocuite la 2 ani o data.

Ca forma, exista diferite tipuri de perne ergonomice care ofera suport pentru gat si previn spondiloza si durerile de cap. Sunt umplute cu cauciuc buretos si sunt hipoalergice. Din pacate se defromeaza rapid si trebuie inlocuite in fiecare an.

Pernele cu pene de gasca sau de rata sunt moi, iar penele de gasca alba sunt considerate a fi cele mai confortabile si de calitate. Se ajusteaza corespunzator diferitelor pozitii de dormit, dar sunt scumpe.Pernele umplute cu pene sunt mai flexibile decat cele cu puf. Combinatia de pene si puf este moale dar si elastica. Pernele umplute cu fibre sintetice sunt o alternativa pentru persoanele alergice la puf, dar sunt mai slabe calitativ si nu atat de comode.Poliesterul imita cu succes elasticitatea pufului.

Depinde de preferinta fiecaruia, unii prefera perne moi, altii dorm comod doar pe perne tari. Nu suprapuneti mai multe perne atunci cand dormiti, ci optati pentru una singura, care sa fie de dimensiunea si densitatea dorita.

Daca va cumparati perne noi, puteti face urmatorul test: puneti perna pe podea si pliati-o la jumatate. In cazul pernelor umplute cu puf si pene, scoateti aerul din ele.Cand ii dati drumul, perna trebuie sa revina la pozitia normala. Pentru pernele umplute cu materiale sintetice, puneti un pantof pe ele si ar trebui sa poata ridica pantoful, revenind la forma initiala. Pernele care suporta spalarea, se recomanda sa fie duse la curatatorie si spalate in mod profesional. Nu riscati sa le deteriorati incarcand sa le spalati acasa si nu le puneti in masina de spalat.

Marimile standard pentru perne sunt de 50X50 cm, 50X90 cm, sau 70X50 cm, 70X70 cm.Inainte de comanda lenjerie de pat, verificati dimensiunile pernelor si achizitionati fetele de perna in concordanta cu pernele.

Pernele decorative au rolul de accent coloristic in dormitor. Sunt folosite pentru a decora canapeaua, patul sau chiar sa fie puse pe fotolii. Nu exagerati cu numarul pernelor decorative. Poate deveni obositor sa aveti in decor perne in exces. Pernele decorative sunt patrate, rotunde sau dreptunghiulare, de diferite dimensiuni.