Poate va intrebati atunci cand cumparati mobila, ce anume contine ea in interior. Mobilierul tapitat ascunde anumite componente, despre care ar fi bine sa stiti anumite lucruri.O piesa tapitata este un amestec de componente, incluzand rama, somiera, capitonajul si captuseala. Aceste componente au fiecare importanta lor, pentru confortul dumneavoastra si rezistenta obiectului pe termen indelungat.

Tapiteria cu arcuri elicoidale este de obicei folosita la mobile cu utilizare frecventa, cum ar fi canapelele sau scaunele. Arcurile sunt legate de cadru printr-o impletitura de iuta si sunt innodate unele de altele cu sfoara, iar arcurile cu opt spirale legate manual sunt cele mai bune si rezistente. O panza de sac acopera arcurile, apoi urmeaza o captuseala, din panza tare sau din etamina, apoi capitonajul si in final tapiteria exterioara.

Tapiteria cu arcuri in zig zag este similara tapiteriei cu arcuri elicoidale, cu exceptia structurii arcurilor. Acest tip de arcuri reprezinta un sistem modern si flexibil de suport. E aseaza pe lungimea spatelui si pe latimea sezutului. De  rama se leaga direct capetele, cu ajutorul unor clame stranse. Arcurile sunt prinse intre ele. Nu este necesara impletitura desesubt.

Tapiteria cu captuseala este un aranjament simplu, adica o retea conmpartimentata, umputa cu iuta tesuta, prinsa in rama cu cuie si acoperita cu o panza de sac. Spuma poliuretanica , amterialele sintetice sau naturale pentru captuseala reprezinta stratul de deasupra panzei de sac. O alta captuseala de etamina este deseori asezata deasupra. Un capitonaj din bumbac sau poliester va reprezenta stratul urmator care va fi asezat sub acest tip de tapiterie.

Structura mobilei este esentiala pentru calitatea piesei de mobilier pe care o veti cumpara. Durabilitatea mobilei depinde de structura, iar unele mobile care au vechime de sute de ani demonstreaza acest aspect. Daca mosteniti o mobila veche,  aceasta este evident rezistenta iar structura a fost conceputa sa dureze decenii. Modul in care mobila este construita va afecta in timp felul in care se va pastra.

Imbinarile sau locurile in care doua bucati de lemn se conecteaza, determina modul inc are o piesa de mobilier va dura in timp sau se va destrama pe masura ce mobila se invecheste. In cazul unei mobile de calitate, de fiecare data cand doua sau mai multe bucati de lemn se imbina, nervurile ar trebui sa se potriveasca perfect. Imbinarile cele mai obisnuite sunt cele cu canelura si cep.. O  bucata mare de lemn este taiata pentru a se potrivit intr-o canelura dintr-o o piesa de imbinare. Aceasta imbinare trebuie sa fie stransa, apoi prinsa cu clei pentru un suport mai bun.

Doi pivoti de lemn sunt taiati si potriviti in gauri, in ambele bucati de lemn, formand un dublu stift. Aceste imbinari sunt de obicei prinse cu clei pentru securitate. Stifturile din lemn ar trebui  sa aiba o lungime de cel putin 5 cm si un diametru de 7-8mm.Canelura este o imbinare in care doua placi se ajusteaza adiacent , ca in cazul unui blat de masa. Acest tip de imbinare nu trebuie folosit in cazurile in care imbinarea respectivatrebuie sa sustina o greutate sau sa formeze un unghi. Imbinarea in coada de randunica este utilizata in special la sertare si are caneluri taiate in cele doua bucati ce urmeaza a fi imbinate. Aceste caneluri trebuie taiate atent pentru a se imbina in siguranta.

Imbinarea in unghi ascutit este formata din doua placi asezate in unghi pentru a se imbina la 90 de grade. Acest tip de imbinare poate fi intarit cu stifturi, cuie sau suruburi.  Blocurile in unghi sunt triunghiulare din lemn, taiate special pentru a se potrivit la colturi si apoi prinse cu cuie sau clei. Se folosesc pentru siguranta imbinarilor care trebuie sa sustina greutati mari , ami ales in cazul imbinarilor folosite la scaune.