Spatiile mici si inguste sunt o provocare pentru orice arhitect sau designer interior. Creativitatea este esentiala pentru a profita in mod eficient de un spatiu mic, predispus la dezordine. Uneori, atunci cand vine vorba de depozitare, un spatiu mai mic este un avantaj, in special cand este ingust. O abordare creativa va transforma cel mai insipid si mic spatiu intr-o revelatie. Este amuzant sa cauti solutii pentru decorarea unui spatiu mic. Camerele cu suprafete mici necesita mobila mai putina si pot fi mai modest accesorizate.Bugetul alocat poate fi modest.Incaperile mici pot fi mai usor ordonate, iar debarasarea de obiectele mici este o necesitate. Lucrurile inutile trebuie eliminate, iar pastrarea ordinii trebuie realizata cu regularitate. Spatiile mici ofera posibilitatea unei decorari facile iar obiectele trebuie sa pastreze ordinea lor.In continuare, va oferim cateva idei pentru pastrarea ordinii in spatiile mici.

Bucataria. Este o camera esentiala in orice gospodarie. Utilizati spatiul deasupra dulapurilor pentru depozitarea obiectelor mici sau cele decorative. Agatati ghivece de o polita suspendata, daca va plac florile. Spatiul din sertare se poate folosi cu indemanare, iar obiectele mici, condimente sau mirodenii isi pot afla locul in diferite recipiente din sticla sau ceramica, avand si rol decorativ.

Camera de zi. Pictati peretii in nuante deschise si folositi draperii verticale pentru a va bucura de lumina soarelui. In locu unei masute de cafea, utilizati un taburet cu o tava asezata deasupra pentru a puen deasupra bauturile si pentru a avea un spatiu de sezut in plus. Folositi mese cu dubla functionalitate, furnizand spatiu in plus. Puteti alege doua valize vechi sau lazi mai decorative si adaugati deasupra un blat de sticla.

Dormitor. Daca aveti spatiu mai mult in sifonier, mutati obiectele din dressing inauntru si eliberati spatiu. In loc de noptiere, puteti  monta mici polite de fiecare parte a patului, pentru a pastra lucrurile necesare peste noapte, si eventual o veioza mica.Daca aveti spatiu redus in dormitor, folositi spatiul de sub pat pentru a depozita hainele pe care nu le purtati in sezonul actual.In loc de sifonier, puteti lua rafuri, pe care le acoperiti cu o draperie asortata.

Baia. Utilizati un dispozitiv cu etajere pentru a pastra obiectele necesare, daca spatiul necesar unui dulapior lipseste. Pentru prosoape si halatele de baie, puteti monta carlige decorative pe pereti.

In zona decorarii peretilor, tineti cont ca nuantele inchise fac spatiile sa para mai mici, iar cele deschise largesc spatiul. Daca v-ati saturat de peretii albi, puteti apela la gri sau argintiu. Nu sunt asa de stralucitoare, dar sunt suficinent de intunecate pentru a da senzatia de spatiu mai stramt. Puteti accentua nuanta adaugand putina culoare, cu ajutorul unor tablouri, desene sau perne ori alte obiecte decorative.

Daca aveti  multe ferestre care trebuie acoperite, alegeti o nuanta neutra , deoarece o culoare inchisa poate avea acelasi efect ca la pereti. Obiectele de decor multifunctionale sunt perfecte pentru spatiile inguste. Un pat etajat ridica locul de dormit deasupra podelei, lasan un loc de depozitare. Se poate instala dedesubt chiar o canapea sau un mic birou.  Daca nu aveti spatiu suficient pentru pat sau nu agreati sa dormiti la inaltime, un fotoliu sau o canapea extensibila pot fi pe post de canapea pe timp de zi iar noaptea le transformati in pat de dormit.

Aveti nevoie de mai mult spatiu de depozitare? Un dulap mai plat poate ascunde lucruri si tine loc de masuta de cafea. Pantofii nu necesita neaparat un pantofar, pot fi depozitati pe usa interioasa a dulapului. Articolele de toaleta isi gasesc locul tot in baie, evitand aglomerarea cu o masuta in plus in dormitor. Pentru a crea impresia de spatiu mai mare, amplasati o oglinda care sa reflecte o fereastra aflata pe partea opusa a camerei. Va face instantaneu ca spatiul respectiv sa para mai mare.

In final, este de preferat sa descoperiti stilul personal si sa decorati in mod armonios spatiul, indiferent cat este de mic. Cu putina creativitate, o locuinta mica poate fi la fel de confortabila ca si un spatiu mare.