Atunci cand decideti sa cumparati obiecte de arta vechi pentru decorul casei dumneavoastra, aveti o serie de optiuni, dar trebuie sa analizati atent piata inainte de a lua decizii. Marile case de licitatii, dealerii privati, expozitii de antichitati, magazine si galerii private ofera o gama variata de piese de valoare. Datorita interesului sporit din ultimii ani , alimentat de o crestere a mediatizarii pietei antichitatilor, a devenit greu de ales unde si de la cine sa cumparati obiecte vechi pentru un design de succes. Exista diferite argumente pro si contra pentru sursele de antichitati, iar variantele sunt felurite. Trebuie sa analizati cu grija toate optiunile si sa faceti o alegere optima pentru cerintele si bugetul dumneavoastra. Amatorii de arta au devenit la randul lor mai pretentiosi , iar antichitatile trebuie sa prezinte valoare si sa fie integrate in designul locuintei intr-un mod armonios.

Pentru cei care inca nu au contacte pe piata antichitatilor, le recomandam sa se adreseze muzeelor si colectionarilor cunoscuti , pentru a le recomanda cei mai buni dealeri in domeniu. Autenticitatea unui produs, felul in care este conservat si pastrat, se reflecta intotdeauna in pretul sau. Este de preferat sa obtineti facturi , nu mizati pe chilipiruri, fiti mereu atenti la ceea ce achizitionati,deoarece este posibil sa doriti sa-l revindeti candva.Un dealer cu experienta cunoaste nu doar piata antichitatilor, ci stie informatii despre obiecte, provenienta lor, incadrarea lor in epoca istorica respectiva si ultimii proprietari ai obiectului. Este indicat sa apelati la un dealer care va poate ajuta in legatura cu transportul, asigurarea obiectelor, modul de intretinere si pastrare,etc.

Nu negociati foarte mult, pentru ca in general obiectele valoroase nu sunt ieftine,decat daca sunt eventual, niste falsuri. Cei care comercializeaza obiecte de arta cunosc exact piata si va pot estima cat merita sau nu sa platiti pentru obiectul dorit.

Licitatiile de antichitati pot fi oportunitati bune pentru gasirea unor obiecte interesante. Este alegerea dumneavoastra ce anume cumparati, iar raspunderea va revine. Cititi cu atentie informatiile din cataloage si licitati numai obiectele pe care vi le doriti cu certitudine. Daca nu sunteti familiarizat cu atmosfera, puteti incerca sa participati ca spectator la o licitatie si sa vedeti direct cum decurg lucrurile. O conceptie gresita este cea potrivit careia un obiect licitat poate fi cumparat ieftin, in comparatie cu o galerie de arta sau de la un colectionar. In realitate, pretul creste pe parcursul licitatiei si cei care fac oferte se pot usor intinde spre preturi care le depasesc bugetul initial.

Uneori, colectionarii sunt reprezentati de un consultant la licitatie. Acest consultant poate examina obiectul dorit si va poate recomanda daca merita sau nu sa-l achizitionati, poate conduce mai usor procesul de licitatie oprindu-se la suma stabilita dinainte si va asigura confidentialitatea. Casa de lictiatii castiga de la proprietar un procent pentru a introduce obiectul de arta in licitatie si de la cumparator incaseaza o taxa in momentul perfectarii vanzarii obiectului.

Expozitiile de arta sunt alta modalitate de a cumpara antichitati. De obicei, acolo se pot cumpara obeicte scumpe, autentice, iar expunerea lor publica le sporeste valoarea. Incercati sa luati legatura cu dealerii de arta daca un anume obiect va atrage atentie. Preturile pot fi aceleasi cu cele intalnite la licitatii, si de regula la expozitii sunt diferite promotii, mai ales la deschidere.

Targurile de vechituri au devenit populare is la noi in ultimii ani. De multe ori, vanzatorii ambulanti prezinta adevarate ocazii si puteti cumpara de acolo obiecte de valoare la preturi modice. Totusi daca nu sunteti un colectionar impatimit, va puteti insela asupra obiectelor si este de dorit sa fiti insotit de cineva care se pricepe si va poate sfatui. Negocierea si apelul la „caveat emptor”- constiinta cumparatorului,  vor face ca o astfel de achizitie sa fie in final un succes.

Licitatiile online au devenit si ele populare, in epoca digitala. Puteti gasi mii de obiecte disponibile online fara sa va deplasati sa le vedeti in prealabil. Aici trebuie sa va asigurati de autenticitatea obiectului si de bonitatea vanzatorului, inainte de a lua decizia cumpararii. Site-uri de cumparaturi cum ar fi E-bay sau Amazon dau sansa oricui sa poata cumpara diferite obiecte , la ocazii bune. Nu exista, cu toate acestea, nici o garantie. Informati-va inainte de a cumpara si aflati toate conditiile inainte de a plasa o oferta. Desi era internetului a transformat comertul, totusi pentru anumite obiecte de arta este de folos sa le vedeti in realitate inainte de a investi sume mari de bani.