Multa lume cocheteaza cu ideea de a-si inchiria proprietatea, locuinta. Fie ca este vorba de un venit suplimentar care poate ajuta la plata unor facturi sau aceasta idee este o metoda mai inspirata de a astepta o revigorare a economiei. Sunt o multime de motive, dar sa puneti in aplicare acest plan poate fi mai greu decat pare, atunci cand nu se iau in considerare anumite aspecte. Iata cinci pasi pentru a merge in directia cea mai buna.
- Asumarea responsabilitatilor
In primul rand, trebuie sa intelegeti ca a fi proprietar este o responsabilitate pe care trebuie s-o puteti purta. Beneficiile inchirierii sunt numeroase dar vor fi si multe capcane, costuri la care poate nu va ganditi : reparatii, stricaciuni, taxe si impozite mai mari. Venitul generat ar trebui sa va acopere cheltuielile si sa ramaneti cu un anume profit. Sa detineti o proprietate pe care s-o inchiriati, este o raspundere pe care trebuie s-o integrati in viata dumneavoastra . Este de dorit sa intelegeti ca uneori lucrurile nu merg lesne. Va trebui sa va ocupati de diferite lucrari de intretinere, mentenanta, de colectarea chiriei, sa incheiati polite de asigurare pentru locuinta si bunuri si sa vegheati atent cum este proprietatea intretinuta de catre chiriasi.
- Pregatirea proprietatii
Pe o piata in scadere, nu veti reusi sa va inchiriati usor casa asa cum este. Potentialii chiriasi sunt din ce in ce mai atenti si pretentiosi, datorita cresterii disponibilitatii locuintelor de inchiriat, iar asteptarile lor sunt mai mari. Daca ati decis sa inchiriati o camera sau o portiune din casa dumneavoastra, atunci izolati aceasta zona de restul casei.
Imediat ce ati decis ce anume veti da spre inchiriere, intocmiti o lista care cuprinde punctele de atractie pentru un posibil chirias. Notati de exemplu ca oferiti facilitati cum ar fi masina de spalat rufe, de spalat vase, aer conditionat si acces la garaj. Folositi termeni adecvati pentru a atrage chiriasii. Descrieti in anunturi proprietatea in mod corect, dar in termeni mai descriptivi, de exemplu: „parchet solid de stejar, nuanta calda”, „peretii sunt zugraviti in alb imaculat”, ‚bucataria este utilata cu accesorii sanitare din inox sclipitor si are faianta lucioasa si noua”. Folositi un limbaj atractiv si clar, iar chiriasii vor sti la ce sa se astepte.
Anunturile de inchiriere trebuie postate pe internet, pe cele mai cunoscute site-uri de publicitate. De asemenea, puteti incerca si intr-un ziar local. De cele mai multe ori, oamenii cauta anunturile de inchiriere online.
Este important si anotimpul in care veti initia inchirierea casei. In general chiriasii aleg o anumita perioada a anului, in functie de specific. Studentii cauta locuinte toamna, la inceperea anului universitar. In anumite orase sau zone, lucrurile pot fi diferite. Lunile de vara sunt diferite de perioadele de primavara sau toamna.
- Sfatul profesionistilor
Inchirierea unei locuinte poate parea o sarcina simpla, dar este important sa consultati avocati sau specialisti in imobiliare pentru a fi siguri ca veti cunoaste legislatia in domeniu, impozitele de platit si diferite taxe. Trebuie sa stiti ce cheltuieli ar fi deductibile, daca se vor acoperi de catre chirias sau plateste proprietarul o parte. Un consultant specializat in domeniul imobiliar va poate sfatui cum sa redactati contractul de inchiriere, ce clauze sa aplicati pentru a va fi avantajoase.
- Stabilirea valorii chiriei
Decideti ce chirie sa cereti prin comparatie cu alte proprietati similare in zona, tinand cont de competitie. Chiriasii sunt selectivi si trebuie sa inchiriati la un pret bun, asigurandu-va ca puneti in valoare toate atuurile proprietatii.
- Analiza chiriasilor
Incepeti sa cautati chirias imediat ce proprietatea este disponibila pentru inchiriere. Apoi alegeti cu grija chiriasul. Va trebui sa va asigurati ca este o persoana capabila sa plateasca la timp chiria, dar sa si pastreze locuinta in conditii foarte bune. Va fi o persoana cu care veti colabora, asa ca va trebui sa fiti ferit de surprize neplacute. Nu uitati sa cereti referinte si sa verificati situatia financiara a chiriasului. Luati toate masurile de precautie necesare, caci pana la urma, este un strain in casa dumneavoastra. O data ce ati gasit chiriasul potrivit, cereti un depozit de siguranta si stabiliti data de plata a chiriei.
- Concluzii
Sa inchiriati o casa unui chirias potrivit poate aduce beneficii ambelor parti implicate. Dar proprietarul este cel care trebuie sa se ocupe de aceasta relatie, in asa fel incat sa functioneze satisfacator.