Noul val in investitii se indreapta in forta spre domeniul imobiliar, dupa ce piata de capital a alungat sever doritorii de profit facil. Investitiile imobiliare au reputatia seriozitatii, dar noii investitori sunt foarte expusi greselilor.

  1. Mentalitatea pietei de capital

Credeti ca pierzand milioane de euro pe piata de capital, pe bursa, lumea a invatat ceva?? Nici pomeneala. Oamenii fac aceleasi greseli, presupunand ca ceea ce s-a intamplat ieri se va petrece si maine. Noua din zece investitori spun ca sunt interesati de imobiliare din cauza ca au observat alti investitori ca s-au imbogatit din cresterea valorii pe piata a imobilelor, in ultimii ani.

Investind in imobiliare pe termen scurt , pentru un castig rapid, este de obicei un fel de loterie.Daca priviti investitia imobiliara din perspectiva anilor , pentru o perioada de 15 ani si mai mult, atunci devine un joc castigator. Daca cumparati o proprietate si o instrainati dupa un an nu e inca grav. In ciuda riscului, multa lume cumpara in perioada de boom a pietei imobiliare si apoi fac profit. Dar daca cumparati o proprietate in scopul inchirierii din surse de finantare pe credit, e bine sa aveti un plan B , in cazul in care piata nu urca ci incepe sa scada.  Investitia imobiliara este ca surfingul, daca nu esti pe val, risti sa te ineci.

In consecinta, e bine sa te abtii sa investesti atunci cand piata e la apogeu?Nicidecum. Poti obtine prin negocieri preturi scazute pentru proprietati bine cotate pe piata. In acest timp, orientati-va spre finantari cu dobanda redusa, pentru a va mentine lichiditatile, iar daca piata incepe sa scada, veti fi inca acoperiti. Puteti face planuri pe termen scurt (6-12 luni),pentru ca piata creste si cade incet. Daca va pastrati o rezerva cash,  nu veti suferi la modificari ale preturilor. In decursul timpului, piata imobiliara intotdeauna isi revine.

  1. Investitia oarba

Investitorii fara experienta considera ca domeniul imobiliar este simplu si lipsit de riscuri. Tocmai aici este problema, investitia imobiliara este una din putinele investitii unde riscul este direct proportional cu informatiile si cunostiintele in domeniu. Pe bursa, nu exista dovezi concrete ca riscul se diminueaza pe masura ce inveti mai bine domeniul. In imobiliare nu trebuie sa cheltui inainte de a intelege cum merg lucrurile. Nu ai cum sa stii ce inseamna o afacere buna in imobiliare daca ai doar bani, nu si cunostiinte. Educatia in acest domeniu inseamna sa cunosti tehnici de investitie, practici financiare si de creditare, sa studiezi in detaliu piata locala si riscurile pe care le presupune investitia imobiliara. O proprietate ieftina cumparata la momentul potrivit este o oportunitate. Un pachet de actiuni pe bursa- nu se stie… Cine stie daca compania ale caror actiuni le-ai cumparat va mai exista in viitorii ani?

  1. Fara rezerve cash

Orice investitor in imobiliare va recunoaste importanta lichiditatilor in afaceri, cash flow-ul. Pentru a supravietui in afaceri, nu doar in cele imobiliare, ai nevoie de rezerve de bani gheata. Sa investesti in proprietati nu este deloc usor, trebuie sa faci fata si perioadelor negative, diferite cheltuieli sau reparatii ale bunurilor cumparate. Lipsa rezervelor de cash va pune asupra voastra o presiune inutila, si veti intra in panica acceptand chiriasi neseriosi, doar sub spectrul de a nu avea ocupata proprietatea. Pastrati o rezerva de cash intotdeauna, va va folosi. Puteti judeca mai rational situatia, puteti analiza mai bine ce chiriasi merita sa pastrati si ce nu, puteti amenaja si repara mai eficient proprietatea dumneavoastra. O proprietate se poate cumpara in totalitate pe credit, dar pe parcurs aveti neaparat nevoie de cash flow. Inainte de a investi in imobiliare, protejati-va cu o rezerva confortabila de bani lichizi.

  1. Lacomia exagerata

Multi investitori incep sa jongleze cu proprietatile, ceea ce nu e rau pentru a pastra rezerve de cash. Cu toate acestea trebuie sa fiti realisti cu privire la profit. Daca aveti sansa unui profit de 20.000 euro intr-un proiect de reabilitare, nu va asteptati la mai mult de 10.000 euro de la cineva care sa preia proiectul. E vorba de risc, si nimeni nu risca in mod gratuit.

Daca o casa are nevoie de reabilitari- reparatii de 10.000 euro, un investitor doreste cel putin 20.000 euro profit. Daca gasiti o afacere cu un profit potential de 20.000 euro , nu va asteptati ca cineva sa preia proiectul pentru renovare pe mai putin. Incercati sa fiti realist in asteptari si nu veti fi dezamagit la final.

  1. Trateaza imobiliarele ca orice alta afacere

Lumea crede ca in domeniul imobiliar te poti imbogati peste noapte. Nu va asteptati sa deveniti brusc bogat. Dupa primii ani abia veti simti efectele unei investitii imobiliare. Mai mult de 90 % din persoanele care urmeaza un seminar pe teme de investitii imobiliare vor abandona dupa trei luni. De ce? Evident datorita asteptarilor nerealiste.Investitiile trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate, ca si o cariera. Trebuie timp, luni si ani de zile pentru a dezvolta o afacere si pentru a o mentine pe picioare. Investitia imobiliara este pana la urma o afacere si necesita timp si resurse. Ingaduiti-va cel putin  6 luni pentru a vedea daca vi se potriveste. Ar putea trece un an pana veti cumpara prima proprietate. Poate in al doilea an puteti cumpara inca trei sau poate patru? Trebuie sa stiti ce vreti, sa munciti pentru a va atinge scopul.