Ce intrebari punem unui agent imobiliar inainte de a colabora cu el

Un investitor in domeniul imobiliar va intervieva mai multi agenti inainte de a decide o colaborare. Este evident ca trebuie facuta o alegere atenta in ceea ce priveste agentul imobiliar, altfel va expuneti la surprize neplacute. Nu alegeti la intamplare orice agent, cautati pe cineva care are raspunsuri la intrebarile dumneavoastra si se dovedeste motivat.

Pentru o prima intalnire, puteti discuta la telefon cu agentul sau sa va intalniti la birou. Un agent imobiliar performant nu se va deplasa neaparat la dumneavoastra acasa, pentru a va oferi un sfat gratuit.Nu toti agentii vor fi cooperanti in sustinerea unui interviu, asa ca ar fi bine ca intrebarile sa fie limitate la necesitatile pe care le aveti.

Iata cele mai importante 10 intrebari pe care trebuie sa le adresati unui agent imobiliar:

  1. De cand lucreaza in domeniu?

Nu e nimic rau in a da o sansa cuiva mai putin experimentat, depinde de mentorii pe care i-a avut si de pregatirea acumulata. Agentii noi in bransa tind  sa aloce mai mult timp unui client. Daca va satiface nivelul de competenta, chiar daca experienta e mai restransa, puteti incerca.

  1. Care este valoare medie a raportului intre pretul de lista si pretul de vanzare?

Valoarea medie a  raportului depinde clar de piata. Un agent bun trebuie sa fie capabil sa negocieze un pret de vanzare mai scazut ca pretul pietii, pentru cumparatori. In general, agentii isi inregistreaza preturile de vanzare negociate in raport cu pretul pietei. Cu toate acestea, uneori valoarea de piata nu are nici o influenta asupra pretului solicitat, iar in acest caz raportul devine fara sens.

  1. Care este cea mai buna strategie de marketing pentru nevoile mele?

Ca si cumparator, trebuie sa stiti de la agent urmatoarele aspecte:

  • Cum va cauta noua mea resedinta?
  • Cate proprietati trebuie vizionate inainte de a o gasi pe cea potrivita?
  • Concurez cu alti cumparatori?
  • Cum va trata agentul mai multe oferte?
  • Va prezenta agentul ofertele?

Ca vanzator, trebuie sa cunoasteti:

  • Cum va vinde casa mea?
  • Este potrivita o campanie de vanzare directa? Da sau nu?
  • Unde si cat de des posteaza anunturi?
  • Primesc un fluturas si eu?
  • Cum se procedeaza pe piata online?
  1. Ofera referinte?

Oricine poate aduce referinte cu privire la activitatea sa, chiar si agentii noi pot demonstra activitatea la angajatorii anteriori. Cereti intotdeauna referinte cu privire la activitatea agentului imobiliar. Un agent cu experienta are deja notorietate pe piata, dar un agent nou in bransa nu se va supara daca i se cer referinte.

  1. Care sunt cele 3 detalii care il diferentiaza de competitie?

Un agent imobiliar cu adevarat bun nu va ezita sa va raspunda la intrebare si va sti cum sa se prezinte cat mai bine. Alegeti agentul care spune ca este: onest si de incredere, asertiv, bun negociator, mereu disponibil pe mail sau la telefon, prietenos dar si ambitios, o fire analitica.

  1. Trebuie sa vad documentele inainte de a le semna?

Un agent responsabil va va trimite intotdeauna documentele sa le vedeti iante de a le semna, pentru a corija eventualele greseli.

In calitate de cumparator, cereti copii pentru contractul cu brokerul( exclusivitate sau nu?), contractul de cumparare, conditiile agentiei, eventuale imputerniciri pentru agent. Ca vanzator, verificati de asemenea conditiile agentului, contractul de publicitate pentru proprietatea de vanzare, conditiile generale de vanzare.

  1. Cum m-ar ajuta ceilalti prestatori de servicii ?

Aici se includ brokerii de asigurari, firmele care executa lucrarile de cadastru si intabulare, firma care ofera certificat energetic dupa evaluarea imobilului dumneavoastra.Este posibil ca agentul imobiliar sa aiba anumite firme preferate, care va vor oferi conditii si preturi preferentiale, asa ca nu ezitati sa intrebati.

  1. Care este comisionul agentului?

Orice comision in imobiliare este negociabil. In general, este vorba de un anumit procent, de circa 1%-4%, pentru a reprezenta o parte a tranzactiei- pe vanzator sau pe cumparator. De exemplu, se poate ca acest comision sa varieze in functie de agent, cei mai buni in domeniu obtin si comisioanele cele mai mari.

  1. Ce garantii ofera?

Aici este vorba de modul in care se realizeaza intelegerea din contractul de reprezentare, in ce conditii se poate incheia aest contract daca nu sunteti multumit de rezultatele sau de procedurile pe care le aplica agentul. Trebuie cunoscuta modalitatea de reziliere a contractului cu agentul imobiliar, pot fi clauze pe care nu le-ati aflat la inceput.

  1. Ce ar trebui sa mai stiu?

Agentul este cel care va sta la dispozitie si va consiliaza, din prisma cunostiintelor si experientei sale. Alegeti un agent care este dispus sa va raspunda la intrebari, sa „piarda” timp cu dumneavoastra, pentru ca in final el va reusi sa va vanda proprietatea. Empatia si amabilitatea sunt calitati indispensabile pentru un agent bun. El trebuie sa stie sa asculte cerintele clientului, pentru a oferi apoi solutii castigatoare.