O investitie in imobiliare este bazata pe argumente de profit si in general urmareste sa obtina rezultate pe termen lung. Cand vine vorba de proprietati, se iau in calcul spatiile comerciale sau spatiile cu destinatie de locuit( rezidential:case, apartamente, garsoniere). Parerile expertilor variaza. Unii sunt de parere ca o investitie in proprietati rezidentiale este mai sigura si aduce venituri constante din chirii, altii considera ca proprietatile comerciale sunt mai rentabile, din perspectiva profitului.

Inainte de a face alegerea, trebuie studiata piata si analizate cu grija ofertele.

Din perspectiva chiriei obtinute, spatiile comerciale apar net superioare, iar in acest caz investitia se recupereaza mai rapid. Chiria in zona rezidentiala poate fi atractiva in egala masura, in functie de zona in care sunt situate imobilele. In momentul achizitiei, un spatiu comercial poate fi considerat scump, daca il raportam la pretul unui imobil, dar rezultatele si randamentul investitiei sunt mai importante. Inchirierea unui spatiu comercial se face in baza unui contract, de cele mai multe ori pe termen lung, spre deosebire de rezidential, unde chiriasii pot pleca cu preaviz, dar si pe neasteptate, indiferent de conditiile de inchiriere.O firma care inchiriaza un spatiu comercial este un partener de afaceri pe termen lung, iar conditiile contractuale trebuie negociate in mod avantajos, chiria putand fi mai mare ca in cazul aceleiasi suprafete, dar in zona rezidentiala.

Exista fara indoiala si riscuri atunci cand investitia o reprezinta un spatiu comercial. In functie de zona si de vadul oferit de vecinatati, proprietatea comerciala poate fi afectata de criza, fie ca este vorba de o criza mondiala sau o deteriorare a climatului economic local. O proprietate rezidentiala se inchiriaza mult mai usor, spre deosebire de un spatiu comercial, care necesita timpi de asteptare uneori indelungati pentru a fi ocupat. Nu in ultimul rand, spatiul comercial este afectat de mediul economic. O investitie in zona poate influenta in crestere nivelul chiriilor, dar si plecarea unui investitor major poate duce in declin activitatea economica, spre deosebire de rezidential, unde chiriile pastreaza de cele mai multe ori un nivel constant.

Asadar,exista numeroase agrumente pro si contra. Ramane de analizat exact care din cele doua optiuni este mai avantajoasa, din cat mai multe puncte de vedere pentru potentialul investitor.