Orice tip de investitie, fie ca este vorba de o investitie in zona imobiliara sau orice alt tip de investitie trebuie sa ia in calcul gradul de risc. Investitiile „garantate” sunt cele la care aveti garantata valoarea investita, plus un anume profit. O astfel de investitie este sigura, dar cu un grad scazut de profitabilitate.

Daca cineva decide sa investeasca  in imobiliare, este evident ca acest tip de investitie nu este una garantata, iar gradul de risc este mic. Dar nu neaparat, deoarece depinde foarte mult de la caz la caz, in functie de particularitatile investitiei. Achizitia unei case, apartament, teren sau alt tip de proprietate imobiliara intra in zona investitionala daca in urma achizitiei se obtin venituri( prin inchiriere, arenda, etc) si eventual o vanzare ulterioara a proprietatii, la un pret mai mare decat cel de achizitie.

Riscurile la care sunt supuse investitiile imobiliare, si aici ne referim la cele fizice, pot fi usor asigurate, distrugerea proprietatilor putand fi cauzata de incendii, cutremure, sau alte situatii de forrta majora. Din aceasta perspectiva, o investitie imobiliara ramane mereu cu o valoare intrinseca, in contextul in care factorii economici pot influenta pretul , in timp. Imobilele pot creste ca valoare, pretul poate scadea, in functie de context, dar niciodata o proprietate nu va ajunge sa nu mai valoreze nimic. Spre deosebire de investitiile pe bursa, unde riscul falimentului este unul ridicat, investitia imobiliara este considerata a avea un grad scazut de risc.

Piata imobiliara este reglata de cerere si oferta, iar preturile proprietatilor oscileaza in timp. In perioada crizei economice resimtite anii precedenti, scaderea generala a atins sever si piata imobiliara. Prin natura riscului, investitiile imobiliare sunt mai putin afectate, dar resimt si ele scaderile de pret din economie. Atunci cand investitiile pe piata bursiera sunt major afectate, investitia imobiliara este cu siguranta mai sigura, cu un grad de risc mai scazut decat alte investitii.

Cu toate acestea, potentialii investitori pe piata imobiliara trebuie sa apeleze la consilierea unui specialist in domeniul investitional, pentru a face cea mai buna alegere, cu cel mai scazut risc.