Inflatia este o crestere generala a preturilor si o scadere a valorii de cumparare, de aceea este privita ca un indice util in evaluarea starii economiei la un moment dat. Romania s-a confruntat cu perioade de criza, cand inflatia atingea niveluri record, iar castigurile fiecarei familii au fost serios afectate.
Banii sunt asadar ousi al adapost de inflatie doar prin investitii inspirate. O viata mai buna, lipsita de greutati finaciare, este un ideal pentru cei mai multi dintre noi. Cei care au decis sa opteze pentru investitii in domeniul imobiliar, s-au orientat tinand cont de piata actuala dar si de perspectivele pe termen lung.
Daca aveti in portofoliul investitional proprietati , fie ca sunt in domeniul rezidential sau comercial, atunci motivele care creaza valoare adaugata unei proprietati nu va sunt straine, cu siguranta.
Iata 8 motive pentru care investitia imobiliara este o alegere excelenta pentru a va proteja banii si pentru a crea profit:
- Cash-flow pozitiv
In general, o proprietate, fie ca e vorba de un spatiu comercial, un apartament si constant,de obicei mai mare ca sumele castigate din dividente.
- Folosirea efectului de levier (leverage in engleza), pentru a spori valoarea proprietatii.
Fie ca e vorba de o casa ,un teren sau un spatiu comercial, investitia imobiliara produce profit prin inchiriere. O astfel de investitie care aduce un venit regulat va permite multiplicarea valorii bunurilor si creste rentabilitatea imprumuturilor, daca sunt platite.
- Datorii scazute pentru a multiplica valoarea cash-ului
Plasand leverage pozitiv pe bunuri, investitorii genereaza cash-flow din operatiuni, prin imprumuturi la cost scazut. Daca o proprietate genereaza 6% rentabilitate cash-on-cash, si are o datorie plasata la 4%, atunci investitorul ar avea 6% din capitalul propriu si 2% din imprumuturi.
- Protectie contra inflatiei
Investitiile imobiliare au demonstrat de –a lungul timpului cea mai mare corelatie cu inflatia, comparata cu piata de capital,de exemplu. Beneficiile capitalului produs de investitiile imobiliare este o adevarata protectie impotriva inflatiei. Mai ales cand investitiile sunt diversificate, atunci rolul de pavaza contra inflatiei este mai pregnant.
- Capitalizarea bunurilor fizice
Capitalul produs de catre investitiile imobiliare adauga valoare suplimentara peste valoarea investitiei in sine. Proprietatea are valoarea ei proprie, la care se adauga castigurile provenite din inchirierea proprietatii. Valoarea produsa de inchiriere este stabila, spre deosebire de castigurile fluctuante ale bursei de valori.
- Impozite scazute pe proprietati
In Romania, impozitele aplicate diferitelor tipuri de proprietati este inca scazut, comparativ cu cel inregistrat in statele Uniunii Europene. Legislatia este favorabila proprietarilor, iar investitiile imobiliare sunt incurajate .
- Aprecierea valorii bunului imobiliar
De-a lungul timpului, economia cunoaste episoade inflationiste sau perioade de stabilitate. Puterea de cumparare scade atunci cand avem de-a face cu o inflatie crescuta. Capitalul produs de investitiile imobiliare s-a dovedit stabil si depasind in timp alte tipuri de investitii. Adaptarea valorii chiriei la conditiile economice moduleaza castigurile si determina un randament bun. Valoarea unei proprietati poate scadea in perioadele de criza, dar evident ca poate creste, intr-un cadru de dezvoltare economica favorabil.
- Mandria de a fi proprietar
Mai ales in Romania, este un motiv de mandrie faptul ca puteti detine mai multe proprietati imobiliare. Traditia proprietatii este veche si confera un anume statut social. Cu atat mai mult o investitie imobiliara, aparte de resedinta proprie, ofera demnitate, responsabilitate si clasa.