Se spune ca gardurile bune inseamna vecini buni. Dar nu toti sunt atat de norocosi sa aiba niste vecini cumsecade! De multe ori comportamentul celor care ne sunt vecini lasa de dorit. Pentru a evita conflicte, legislatia prevede drepturi si responsabilitati intre vecini. Anumite reguli de buna vecinatate sunt stabilite conform legii, altele se supun unor reguli particulare ale comunitatii.
Dar ce reprezinta conflictele cu vecinii? Sunt inconveniente cauzate de vecinii care tulbura buna vecinatate, cum ar fi: zgomot, mirosuri neplacute, praf sau fum. Fireste ca, in afara cazului in care locuiti singuri pe insula pustie, este firesc sa existe zgomote si sunete provenite de la vecini. Cateodata insa zgomotele devin insuportabile si nu ne mai putem bucura de caminul nostru. Aceste perturbari provenite de la vecini devin deranjante atunci cand se repeta si cand nu inceteaza la solicitarea noastra. Anumite perturbari sunt normale la tara, intre case de exemplu si altele la oras, intre mai multe apartamente de bloc. Anumite dispute intre vecini se leaga de vecinatati, de garduri si copaci. Aici este de fapt o alta categorie de probleme cu vecinii, iar litigiile se leaga de teritoriu si de delimitari.
Si chiriasii au dreptul de a se bucura netulburati de resedinta pe care au inchiriat-o. Se intampla deseori sa apara probleme intre diferiti chiriasi din aceeasi cladire sau intre un chirias si un proprietar, dintr-o cladire alaturata. In general, daca problema este cauzata de un chirias, proprietarul de asemenea poarta responsabilitatea asupra proprietatii sale.
Ce intelegem prin „vecin”? Trebuie sa luam in calcul directa vecinatate, adica distanta este factorul determinant. Orice perturbare care vine din partea celui din directa apropiere este de fapt o disputa cu vecinii. Chiar si proprietati cumva mai indepartate pot fi considerate vecinatati, daca exista o delimitare intre ele. Si nu neaparat vecinul este o persoana. Poate fi la fel de bine o afacere, un business din vecinatate.
Daca zgomotul deranjeaza, ce pot face din punct de vedere legal? Trebuie sa stiti ca exista un nivel acceptat al zgomotului permis, stabilit in general de autoritati. Aflati care sunt limitele, interesandu-va la primarie. Probabil ca vecinul care creaza zgomot peste limita permisa poate fi obligat sa reduca nivelul zgomotului sau eventual chiar sa plateasca o amenda.
Daca municipalitatea nu are anumite reguli stabilite cu privire la zgomote, legea va protejeaza dreptul de a trai linistit. In consecinta , daca nivelul de zgomot este exagerat, acest fapt devine o tulburare de proprietate.
Se poate trece pe proprietatea unui vecin? Fireste, se poate cu permisiunea acestuia. Daca accesul este necesar pentru a construi, repara sau mentine ceva care va apartine, cum ar fi o magazie, sopron sau poate un garaj, atunci vecinul trebuie sa va dea permisiunea sa. Este important sa stiti ca legea va da permisiunea sa folositi trecerea prin proprietatea vecinului numai in situatia in care nu exista alte cai de acces. Nu doar pentru ca vi se pare mai comod sa folositi drumul care trece pe teritoriul vecinului. Daca se intampla sa deteriorati proprietatea vecinilor, chiar fara intentie, sunteti obligati sa suportati pagubele.
In cazul in care vi se pare ca sunteti urmarit pe ferestre de catre vecini, trebuie sa respectati urmatoarea regula: ferestrele sau usile din sticla transparenta se amplaseaza la mai mult de 2 m de linia de demarcatie intre proprietatea dumneavoastra si cea a vecinului.
Regula se aplica chiar daca vecinii nu va spioneaza. Cu toate acestea, daca ferestra sau usa da catre strada sau parc, trebuie sa va protejati cu sticla semitransparenta, pentru a va pastra intimitatea casei.
Daca vecinii construiesc ceva care se intinde partial si pe proprietatea dumneavoastra, puteti sa le semnalati acest lucru. Daca nu se poate inlatura, atunci aveti cateva optiuni. Puteti propune fie inlaturarea de pe proprietate a constructiei nedorite, iar daca refuza, poate accepta sa cumpere o parte a proprietatii dumneavoastra unde sa isi extinda constructia. Daca va creaza inconveniente, puteti solicita inclusiv inlaturarea constructiei realizate partial pe proprietatea dumenavoastra.
Exista multe variante, important este sa consultati un avocat inainte de a face vreo intelegere, pentru a fi protejati in fata legii.
Daca este vorba de un drum de acces, atunci puteti beneficia prin intelegere de acest drum , chiar daca se afla pe proprietatea vecinului. Exista de asemenea si drumuri de servitute, care reprezinta o sarcina ce se constituie cu privire la un imobil, pentru inlesnirea sau largirea utilitatii unui alt imobil apartinand unui alt proprietar. Puteti stabili de comun acord dreptul vecinilor de a folosi impreuna o cale de acces spre padure, de exemplu, daca acest drum de acces trece numai pe o singura proprietate, iar vecinii doresc sa-l foloseasca in comun. Alegeti solutia cea mai practica si comoda pentru toti, fara a perturba buna vecinatate a nimanui. Daca sunteti in dubiu cu privire la drepturile dumneavoastra de a utiliza o anumita cale de acces aflata pe proprietatea vecinilor,consultati un avocat specializat in acest tip de litigii pentru a nu suferi consecinte legate de dreptul de proprietate.
Orice incalcare a dreptului de proprietate si de buna vecinatate trebuie tratata foarte serios. De multe ori, in virtutea faptului ca va cunoasteti vecinii de ani de zile, le permiteti prea multe incalcari ale proprietatii dumneavoastra si trebuie sa stiti cum sa va aparati drepturile , ca proprietari.
Autoritatile locale stabilesc reguli cu privire la delimitarea proprietatilor. Daca aveti indoieli cu privire la aceste demarcatii, este bine sa intrebati care sunt aceste reguli.
Litigiile cu privire la incalcari ale proprietatii se discuta mai intai amiabil intre vecini, dar daca nu este posibila o intelegere, atunci va trebui sa consultati un avocat specializat care va formula o plangere in numele dumneavoastra si va va reprezenta legal in instanta.